Kaip išsirinkti kavos aparatą?

Sprendimas pirkti kavos aparatą kartais užtrunka labai ilgai. Rinkoje yra keletas skirtingų kavos aparatų tipų, o jų kaina labai skiriasi. Dėl nepaprastai didelio pasirinkimo gana sunku nuspręsti, kurį kavos aparatą pasirinkti , tačiau jei susipažinsite su visais šių kavos aparatų tipais ir svarbiausiomis jų savybėmis, sprendimą priimsite daug greičiau.

Kavos aparatas pagal jūsų norus

Jau pastebėjote, kad rinkoje nėra vieno, efektyviausio ir labiausiai jus tenkinančio prietaiso – viskas priklauso nuo to, ko iš jo tikitės. Todėl, prieš pradėdami rinktis kavos aparatą, pirmiausia turėtumėte atsakyti į šiuos klausimus:

Kokius gėrimus paprastai geriate?

Jei visada mėgaujatės tik juoda kava, galite naudoti beveik bet kokį kavos aparatą. Tačiau jei turite tam tikrų mėgstamų gėrimų, turėtumėte rinktis konkretų tipą:

  • Klasikiniai maltos kavos gėrimai – espreso / moka kavos aparatai;
  • Didelius kiekius juodos / amerikietiškos kavos – lašinės kavos aparatus;
  • Espresso su galimybe gaminti gardžius kavos gėrimus – pusiau automatiniai kavos aparatai;
  • Juoda kava ir kiti skoniai vienu prisilietimu – visiškai automatiniai kavos aparatai;
  • Daug įvairių gėrimų – kapsuliniai kavos aparatai.

Taip pat apsvarstykite, iš ko gam insite gėrimus:

  • Kavos kapsulėms tinka kapsuliniai ir pusiau automatiniai kavos aparatai;
  • Malta kava naudojama lašeliniuose, pusiau automatiniuose ir automatiniuose kavos aparatuose;
  • Kavospupelės tinka automatiniams kavos aparatams.

Kaip bus ruošiama kava?

Ar norite reikšmingai prisidėti prie kavos ruošimo proceso, o gal jums tai nerūpi? Šiuo atžvilgiu yra trijų tipų kavos aparatai : siurbliniai, lašeliniai arba kombinuotieji, kurie sujungia pirmuosius du kavos aparatų tipus.

Lašeliniai kavos aparatai

Tai paprastesnis prietaisas tiek funkcijų, tiek dizaino požiūriu. Lašelinį kavos aparatą sudaro:

  • kavos indas
  • ąsočio – paprastai pagaminto iš karščiui atsparaus stiklo. Kai kuriuose modeliuose vietoj įprasto ąsočio yra termosas, kuriame kava ilgiau išlieka šilta.
  • filtrai – dažniausiai popieriniai ir vienkartiniai. Taip pat yra modelių su įmontuotais tinklelio formos filtrais, kuriuos po kiekvieno naudojimo reikia kruopščiai išplauti.
  • kaitinimo plokštelė – palaiko kavos temperatūrą ir šildo vandenį.

стеклянная кофеварка на столе

Paruošimo procesas yra paprastas. Tereikia atlikti kelis veiksmus :

  1. Įdėkite sietelį į kavos indą .
  2. Įpilkite maltos kavos.
  3. Vanduo iš indo teka į kaitinimo kamerą.
  4. Užviręs vanduo tiekiamas į kavos indą.

Lašelinių kavos aparatų privalumai ir trūkumai

Privalumai Trūkumai
Maža kaina Ribotos kavos ruošimo galimybės
Lengva naudoti Reikalingi vienkartiniai filtrai (išskyrus aparatus su įmontuotais filtrais)
Įmontuota kaitinimo plokštė kavos temperatūrai palaikyti Ilgesnis ir varginantis kavos ruošimo procesas
Vienu metu galite paruošti kelis puodelius kavos

Espresso kavos aparatai

Spaudiminiuose kavos aparatuose naudojamas aukštas slėgis. Verdantis vanduo specialiu siurbliu išstumiamas (dozuojamas) į indą su kava, o tada į puodelį / stiklinę.

Kavos aparatuose yra specialus pieno putotuvas, padėklas kavos likučiams surinkti ir dvigubas snapelis, leidžiantis vienu metu paruošti du kavos puodelius. Kai kurie (brangesni) modeliai turi atskirą talpyklą kavos pupelėms.

Presuotų kavos aparatų privalumai ir trūkumai

Privalumai Trūkumai
Pažangesni už lašelinius kavos aparatus brangūs
Turi du snapelius
Gali ruošti įvairių rūšių kavą
Turi pieno putojimo sistemą
Daug papildomų funkcijų, kurios pagerina naudojimo patogumą
Aukšto slėgio kava yra sveikesnė ir geriau įsisavinama organizmo

Rankinio spaudimo kavos aparatai

Į specialų filtrą dedamas išmatuotas maltos kavos kiekis. Kiekvieną kartą paruošę kavą, naudodami specialų laikiklį išimkite filtrą ir pašalinkite kavos likučius.

Pusiau automatiniai kavos aparatai

Tai dar viena didelė kūrybinė laisvė – prietaisai su specialiai sukurtais spaudimo filtrais. Naudodami tokį prietaisą galėsite kontroliuoti malimą, pieno putos plakimą ir visus kitus procesus, kurie leis kaskart mėgautis vis kitokiu skoniu. Žinoma, neturint patirties gali prireikti šiek tiek laiko, tačiau jei svajojate tapti barista ir leistis į nuotykių kupiną kavos gaminimo kelionę, tokio tipo kavos aparatas bus vienas geriausių pasirinkimų.

полуавтоматическая кофемашина

Automatiniai kavos aparatai

Šio tipo prietaisus patogiau naudoti. Kavos pupelės dedamos į specialų indą, kuriame jos sumalamos prieš ruošiant kavą. Kavos aparatas parenka reikiamą kavos ir vandens kiekį. Šio tipo įranga dažniausiai vertinama dėl labai greito ir paprasto gėrimo gaminimo proceso , tačiau dažnai reikalauja daugiausia priežiūros ir investicijų. Automatinių kavos aparatų kainos svyruoja nuo 90 iki 6500 eurų (pažangiausi aparatai naudojami viešojo maitinimo sektoriuje).

Automatiniai spaudiminiai kavos aparatai gali būti: įmontuojami ir atskiri. Pirmieji, kaip ir kiti šio tipo prietaisai, leidžia pritaikyti kavos aparato išvaizdą prie gyvenamosios erdvės interjero, o svarbiausia – jie neužima vertingos vietos virtuvėje . Kai kurie brangiausios kategorijos modeliai turi tiesioginę vandens jungtį. Šis sprendimas turi trūkumų: jis yra daug brangesnis nei panašus atskiras modelis ir sunkiau prižiūrimas švarus.

Kavos aparatai

Žemo slėgio kavos aparatas. Jį sudaro ąsotis, kavos sietelis ir indas vandeniui. Tokio aparato kaina prasideda nuo 7 eurų. Tačiau maža kaina nėra vienintelis kavos aparatų privalumas: jei turite šiek tiek patirties, galite išbandyti įvairius gėrimų gaminimo būdus ir kaskart mėgautis skirtingais skoniais. Taip pat nereikia skirti daug dėmesio jų priežiūrai, tačiau virimo procesas gali pareikalauti kantrybės ir papildomų prietaisų, pavyzdžiui, kavos malūnėlio ar sietelio – galutinis rezultatas šiuo atveju priklausys tik nuo jūsų pačių.

Kapsuliniai kavos aparatai

Parduotuvių lentynose galite rasti dar vieno tipo automatinių kavos aparatų – kapsulių aparatų. Vietoj įprastų kavos pupelių naudojamos specialios kapsulės su malta kava. Kapsulėse yra įvairių rūšių kavos, pavyzdžiui, latte arba cappuccino. Kapsuliniai kavos aparatai kainuoja apie 70-95 eurus.

женщина варит кофе в капсульной кофемашине

Kapsuliniai kavos aparatai geriausiai tinka tiems, kurie nori labai greitai ir lengvai pasigaminti kavos. Šio tipo aparatais paprastai labai paprasta naudotis. Tiesa, pagrindinis šių kavos aparatų trūkumas yra tas, kad reikės naudoti tik tam tikro prekės ženklo kapsules, o jos gali būti brangios ir rinkoje gana retos. Taip pat reikia žinoti, kokias kapsules pasirinkti – čia gali padėti kapsulių apžvalgos internete. Populiariausi kapsulių prekių ženklai yra Dolce Gusto, Tassimo, Lavazza ir Nespresso, tačiau rinkoje yra ir daug kitų puikių gamintojų.

Kiek kainuos jūsų kava?

Internetu galite užsisakyti bet kokio tipo kavos aparatą ir net jam reikalingus priedus. O jei kavą geriate labai dažnai, verta pasidomėti priedų kainomis – kapsuliniai kavos aparatai yra brangiausi, nes šie aparatai paprastai gali naudoti tik vieno ar kelių gamintojų kavą, todėl pastarieji gali padidinti kainas. Mažiausiai kainuos kavos aparatai, kurie naudoja kavos pupeles arba jau sumaltą kavą, tačiau šiuo atveju kaina gali būti labai stabili – juk jei pirksite kokią nors ypatingą ir egzotišką pupelių kavą, akivaizdu, kad ji kainuos gerokai brangiau.

Kavos spaudimo aparatų ypatybės

Kai kurie presavimo kavos aparatų modeliai turi papildomų funkcijų, kurios pagerina kavos skonį arba palengvina kavos ruošimą:

  • Automatinis kavos ir vandens dozavimas – galimybė pasirinkti kavos rūšį.
  • Galios reguliavimo funkcija – kavos aparato galios nustatymas. Ši funkcija leidžia paruošti silpnesnę arba stipresnę kavą.
  • Laiko programavimas – kava ruošiama iš anksto nustatytu laiku.
  • Savivalda – automatinė kavos aparato valymo sistema. Tačiau nepamirškite, kad prietaisą periodiškai turėtumėte valyti patys.
  • Garų antgalis – galimybė gaminti tirštą ir tirštą putą iš pieno.
  • ESE sistema – kavos gėrimas gaminamas iš pakuotės.
  • Aquafilter – valo vandenį nuo akmenų ir kitų priemaišų.
  • Garų / karšto vandens jungiklis – leidžia paragauti kavos.
  • LCD ekranas – rodo informaciją apie pasirinktas programas, funkcijas arba apie tai, ar reikia keisti filtrą.
  • Sistema “Aroma Whirl Plus” – vandens garai centrifuguojami, kad kava įgautų intensyvų aromatą.

Į ką reikia atsižvelgti renkantis kavos aparatą?

Rinkdamiesi kavos aparatą turėtumėte atkreipti dėmesį ne tik į kavos virimo būdą, kavos aparato pasirinkimą ir jo siūlomas funkcijas. Turėtumėte atsižvelgti į kitus parametrus, kurie gali dar labiau palengvinti naudojimą:

Kavos aparato galingumą

Šią vertę iš tikrųjų lemia kaitintuvo galia. Logika paprasta: kuo didesnė galia, tuo greičiau verdama kava. Galia priklauso ne tik nuo kainos, bet ir nuo prietaiso dydžio. Mažiausių kavos aparatų galia yra apie 800 W, didesnių – iki 1400 W.

Kavos aparato slėgis

Slėgio vertė išreiškiama barais. Tai slėgio lygis, kuris susidaro veikiant kavos aparatui, kai į kavos indą tiekiamas vanduo arba garai. Šis aspektas nesvarbus tik renkantis lašelinį kavos aparatą, tačiau visais kitais atvejais verta į jį atsižvelgti. Priklausomai nuo slėgio lygio būna:

  • Žemo slėgio kavos aparatai – didžiausias slėgis siekia 4 barus. Trūkumas – ilgas kavos ruošimo laikas (iki 15 minučių). Be to, nepašalinama organizmui kenksminga rūgštis.
  • Aukšto slėgio kavos aparatai – mažiausias slėgis siekia 9 barus, o kavos paruošimo laikas – tik 30 sekundžių. Gėrimą gausite su tiršta puta, būdingo stipraus skonio. Tokiu kavos aparatu taip pat galima ruošti espreso kavą.
Verta žinoti!

Aukšto slėgio kavos aparatu ruošiama kava yra geriausio skonio, kai ji ruošiama maždaug 92 °C temperatūros vandenyje, kurio slėgis yra 15 barų.

Kaitinimo plokštė

Verta patikrinti, ar jūsų pasirinktame kavos aparato modelyje naudojama kaitinimo plokštė, kuri ilgai išlaikys kavą šiltą.

Matmenys

Kavos aparatai, ypač automatiniai, pasižymi dideliais matmenimis. Prieš perkant prietaisą verta apsvarstyti, kur jis stovės ir ar virtuvėje užteks vietos.

Priežiūra

Daugiausia dėmesio reikėtų skirti tiems kavos aparatams, kurie turi “rimtesnius” darbo mechanizmus – automatiniai kavos aparatai paprastai būna sudėtingesni, tačiau vis daugiau jų turi savaiminio išsivalymo programas, kad būtų lengviau išlaikyti pusiausvyrą. Daugiau dėmesio taip pat turėtumėte skirti pieno sistemoms, nes jose greičiau kaupiasi bakterijos.

Talpyklos dydis

Kuo didesni vandens ir kavos indai, tuo rečiau juos reikia pripildyti. Tačiau tai turi ir trūkumų – ilgai aparate laikoma kava praranda skonį, o vanduo gali tapti netinkamas gerti.

Todėl būtina nuspręsti, kiek žmonių ir kokiais kiekiais gers kavą, ir pasirinkti kavos aparatą su tinkamo dydžio talpyklomis.

Naudingi priedai

Kava

Atsižvelgdami į kavos aparato tipą, pasirinkite tinkamą kavos rūšį:

  • lašelinę – stambaus malimo kavą
  • žemo slėgio – vidutinio malimo kavą
  • aukšto slėgio – smulkios kavos

Kavos malūnėlis

Jei jūsų kavos aparatas priklauso brangesnių kavos aparatų kategorijai, šio priedo jums neprireiks. Kitais atvejais verta įsigyti papildomą kavos malūnėlį. Šviežiai sumalta kava pasižymi intensyviu skoniu ir aromatu, todėl gėrimas tampa daug skanesnis. Malūnėlio kainos svyruoja nuo 12 iki 469 eurų (malūnėlis su pupelių storio kontrole).

Kalkių šalinimo priemonė

Net jei jūsų kavos aparate įrengta savaiminio išsivalymo sistema, jį reikėtų reguliariai nukalkinti. Tai prailgins kavos aparato tarnavimo laiką. Dažnai vietoj jų naudojamos liaudiškos priemonės, pavyzdžiui, actas arba citrinos rūgštis, tačiau patariame būti atsargesniems – tokie eksperimentai gali neigiamai paveikti aparato mechanizmus.

Средство для удаление накипи в кофемашинах EcoDecalk 2 шт. x 100 мл цена и информация | Очистители | pigu.lt

EcoDecalk kavos aparato kalkių šalinimo priemonė 2 vnt. x 100 ml

Kaina gali būti vienas iš pagrindinių veiksnių renkantis kavos aparatą

Daugelis žmonių mėgsta kavą, tačiau pirkdami kavos aparatą turėsite šią meilę įvertinti pinigais. Kaip minėjome šio teksto pradžioje, kai kurie kavos aparatai gali būti labai pigūs, o kiti gali kainuoti daugiau nei tūkstantį eurų. Jei esate paprastas kavos mėgėjas, jums turėtų pakakti vieno iš pigiausių kavos aparatų, tačiau jei save laikote gurmanu, investuokite daugiau ir tikrai nesigailėsite.

Atmintinė renkantis kavos aparatą

Rinkdamiesi kavos aparatą turėtumėte:

  1. Nuspręsti, kokio tipo kavos aparatą rinktis. Pusiau automatinį, kavos puodelį, kapsulinį, lašinamąjį, spaudimo ar visiškai automatinį? Sprendimas priklausys nuo to, kokius gėrimus mėgstate ir kaip įsivaizduojate kavos gaminimo procesą.
  2. Pagalvokite apie papildomas funkcijas. Savaiminis valymas, mitybos kontrolė, patogus naudoti ekranas – tai tik maža dalis to, ką gali pasiūlyti šie prietaisai.
  3. Apsvarstykite svarbiausius parametrus. Galia, slėgis, kaitinimo plokštė, įrenginio ir indų dydis bei lengva priežiūra – tai pagrindiniai kriterijai, kuriais turėtumėte vadovautis.
  4. Rinkitės papildomus priedus. Tinkami kavos, malūnėlio ir nukalkinimo įrankiai užtikrins tinkamą priežiūrą ir dar patogesnį gėrimų ruošimą.
  5. Nuspręskite dėl kainos. Tai priklauso nuo aparato tipo ir jo funkcionalumo – nustatykite savo biudžetą ir ieškokite specialių pasiūlymų!

Atsižvelgdami į visus šiuos niuansus ir savo asmeninius poreikius, galite lengvai nuspręsti, kuris variantas geriausiai tinka jūsų namams. Populiariausi kavos aparatai yra šie: “DeLonghi”, “Saeco”, “Zelmer” , “Krups”, “Siemens”, “Bosch”, “Nivona”, “Ariete” ir “Amica”. Kiekvieno iš išvardytų gamintojų asortimente yra ir gerų, ir blogų kavos aparatų. Peržiūrėkite mūsų kavos virimo aparatų reitingą. Tai padės jums išsirinkti geriausiai jūsų poreikius atitinkantį įrenginį.