Turinys:
Nepaisant didelio kavos populiarumo, labai nedaug žmonių žino apie jos rūšis, nebent jų darbas ar pomėgiai yra tiesiogiai susiję su šiuo gėrimu. Net ir tie, kurie pradėjo domėtis šia tema, iki galo nesupranta kavos rūšių ir veislių skirtumo, o jis yra reikšmingas.
Yra apie 40 kavos rūšių, tačiau tik 4 iš jų naudojamos gėrimams gaminti. Tai daugeliui pažįstami pavadinimai: Robusta, Arabica, Liberica ir ExCelsa. Bet kuriuo atveju kava prasideda nuo pupelių, o šios savo ruožtu yra augalo – kavamedžio – vaisius. Tai gali būti milžiniškas kelių metrų aukščio augalas arba nedidelis krūmas.
Labiausiai paplitusi kavos pupelių rūšis, auginama daugiau kaip 50 pasaulio šalių. Jai tenka apie 70 % visos pasaulyje pagaminamo gėrimo produkcijos, o jos atmainų skaičius siekia 45. Priklausomai nuo regiono ypatybių, augalo savybės labai skiriasi, o tai turi įtakos galutinio gėrimo skoniui. Nuo to priklauso ir priklausymas vienai ar kitai veislės šakai.
Arabica – tai kavos pupelių rūšis, auganti ant iki 6-7 metrų aukščio kavamedžio. Plantacijose augalai nupjaunami iki 3-4 metrų aukščio, kad būtų lengviau nuimti derlių. Kavos pupelės išsiskiria išgaubta, pailga forma, saldžiu skoniu ir stipriu eterinių aliejų aromatu. Paruoštas gėrimas yra saldus ir aromatingas, o kofeino kiekis neviršija 1,5 %.
Pirkti arabikos palankiai nėra taip paprasta, nes ji kainuoja brangiau nei kitų rūšių kava. Taip yra ne tik dėl gero skonio ir aromato, bet ir dėl augalų auginimo sudėtingumo. Jos auga tik kalnų šlaituose, švelnaus klimato regionuose ir yra reiklios dirvožemiui. Iš 1 kg žalių pupelių, nuskintų nuo medžio, vidutiniškai gaunama tik 200 g galutinio produkto.
Kavos veislė tikriems stiprumo žinovams – pupelėse yra daug kofeino. Dėl šios priežasties jos retai naudojamos kaip mono veislė ir dažniausiai naudojamos kaip mišinio dalis. Taip yra dėl silpno aromato ir skonio, stipraus kartumo gėrimo, pagaminto tik iš “Robusta”. Nepaisant šių savybių, šios rūšies kava sudaro vos mažiau nei 30 % pasaulinės produkcijos.
Skirtingai nuo pirmiau aptarto varianto, Robusta kavamedžiai yra mažiau išrankūs auginimo sąlygoms, lengvai pakenčia šaltį ir ilgalaikę sausrą, gali augti net skurdžiose ir nederlingose dirvose. Jie atsparesni kenkėjams, mažiau jautrūs ligoms. Atsižvelgiant į tai, tokios žaliavos užsakymas yra pastebimai pigesnis, palyginti su kitomis galimybėmis.
Ne pati populiariausia kavos pupelių rūšis, palyginti su pirmiau aprašytomis, o taip yra dėl mažo medžių produktyvumo. Jie aukšti – siekia iki 10 metrų aukštį – tačiau vaisių daug neduoda. Augalai daugiausia auginami Afrikoje, o galutinis produktas beveik niekada neeksportuojamas. Aromatas yra kartus ir aštrus, todėl Liberica nenaudojama gryna.
Šiai rūšiai priskiriami aukščiausi medžiai, kurie natūraliomis sąlygomis užauga iki 20 metrų aukščio. Jie praktiškai neauginami plantacijose dėl sudėtingo auginimo ir vaisių derliaus nuėmimo. Gėrimo, pagaminto iš grynos Excelsa, skonis nėra pakankamai ryškus ir išraiškingas, todėl tokie grūdai, kaip ir Liberica, paprastai naudojami kaip Arabica ir Robusta priedai.
Jau žinote, kokios yra kavos rūšys, tačiau to nepakanka, kad suprastumėte šią temą. Veislių yra daug daugiau nei tipų, ir kasmet selekcininkų pastangomis jų skaičius pamažu didėja. Atkreipkime dėmesį į labiausiai išpopuliarėjusias atmainas.
Labai vertinama visuose pasaulio kampeliuose, nepaisant to, kad dėl auginimo sudėtingumo yra brangi. Skonis subtilus ir saldus, su švelniu kartumu ir šiek tiek rūgštoku poskoniu.
Kokybiškas Kolumbijos produktas, kurį verdant gausite karštą gėrimą su lengvu, bet juntamu vaisių aromatu ir lengvu rūgščiu skoniu. Turi daug panašumų su Medellin veisle.
Medžiai auga Meksikoje, Gvatemaloje ir Brazilijoje, juos lengva atskirti pagal gana didelius vaisius, palyginti su kitomis augalų rūšimis. Gėrimo skonis panašus į anksčiau aptarto braziliškojo produkto skonį, su ryškiu aromatu.
Geras pasirinkimas mėgstantiems saldų gėrimą, skleidžiantį natūralų gėlių aromatą. Gana dažnai laikoma viena iš aromatingiausių veislių, auginama Brazilian Santos pagrindu.
Net ir žinant, kiek šiuo metu pasaulyje yra kavos veislių, jų visų išvardyti viename straipsnyje tiesiog neįmanoma. Trumpai aptarsime keletą žinomesnių variantų:
Maracaibo. Venesuelos veislė su aromatingomis pupelėmis, kokybe nenusileidžianti geriausiems Kolumbijos produktų variantams.
Antigua ir Cobano. Tai dvi labai panašios veislės, auginamos Gvatemaloje. Stiprios, vidutiniškai rūgščios, labai aromatingos.
Oxaca. Šiuo pavadinimu gaminama didelė meksikietiškos kavos grupė, kurios aromate dera vanilės, graikinių riešutų ir klevų sirupo natos.
Ethiopia Mocha. Gurmanų vertinama dėl savo švelnumo, lengvumo, kurį lemia mažas kofeino kiekis. Skonis ir aromatas apima vaisių, šokolado natas.
Jemeno moka. Auginama Arabijos pusiasalio teritorijoje, dėl įvairiapusių skonio savybių naudojama tik mišiniuose.
Kavos rūšimis ir veislėmis net neapsiribojama, todėl karšto gėrimo žinovai visada turės kuo nustebinti ir kuo pasimėgauti.
Jums nebereikės aiškintis, kokios yra kavos rūšys, kiek Maskvoje kainuoja vienos ar kitos rūšies kavos pupelių ir ką iš jų geriau užsisakyti pardavimui, jei pasinaudosite bendrovės “i-Retail” savitarnos kavos parduotuvės “i-Coffee.me” franšizės paslaugomis. Kartu su įranga ir išmaniąja programine įranga gausite galimybę reguliariai gauti kokybiškų populiariausių rūšių žaliavų. Tai puiki galimybė greitai ir nebrangiai pradėti kavos verslą su nuline vienkartine suma ir be jokių autorinių mokesčių.