Kiekvienas iš mūsų turi skirtingą požiūrį į kavą. Kai kurie iš mūsų kavą verda tik savaitgaliais ir švenčių dienomis, kai kurie negali pabusti be kavos ir kiekvieną rytą pradeda nuo puodelio aromatingo gėrimo, o kitiems kava yra gyvenimo būdas ir jie nesiskiria su kavos puodeliu visą dieną.
Tačiau visiems kyla vienas klausimas: kaip išsirinkti gerą kavą parduotuvėje?
Iš karto noriu atkreipti dėmesį, kad vienareikšmiško atsakymo nėra. Viena ir ta pati kavos rūšis dviem žmonėms gali sukelti visiškai skirtingus jausmus: nuo susižavėjimo iki visiško atmetimo. Kiekvienas žmogus turi savo skonio preferencijas, įpročius ir jautrumą. Kažkam svarbu, kad kava būtų visų pirma stipri, kažkam – lengva ir su medaus natomis, o kiti pageidauja švelnaus subalansuoto ir kreminio skonio. Pageidavimų gali būti labai daug, tačiau, laimei, yra tiek daug kavos rūšių ir skirtingų mišinių, kad įmanoma rasti “savo” kavą kiekvienam. Taigi renkantis mišinį svarbus kiekvienas niuansas: kavos rūšis ir jos kilmė, mišinio sudėtis, skrudinimo laipsnis, šviežumas. Žinodami šiuos ypatumus galėsite geriau orientuotis tarp didžiulės mišinių įvairovės ir rasti jums tinkančią kavą.
Nenagrinėsime kiekvienos kavos rūšies ypatumų. Jų yra labai daug ir paprastam vartotojui ši informacija nėra itin svarbi. Pirmiausia todėl, kad jums reikės rimtai įsigilinti į šią temą, perskaityti ir įsiminti kiekvienos kavos rūšies ypatumus, paragauti, palyginti ją su kitomis….. Tačiau mes norime ne to. Mums svarbu ateiti į parduotuvę ir greitai išsirinkti tinkamą kavą. Antra, kalbėsime apie kavą pakuotėse, o dažniausiai gamintojai, norėdami išgauti tam tikrą kavos skonį, naudoja 2, 3 ar 10 skirtingų kavos rūšių mišinius ir nenurodo naudojamų kavos rūšių pavadinimų. Galite paklausti, kodėl? Na, apie tai plačiau vėliau. Taigi išskaidysime akivaizdžiausias ir paprasčiausias detales.
Rinkdamiesi kavą pirmiausia atkreipkite dėmesį į pakuotės kokybę.
Gamintojai kavai pakuoti naudoja įvairias medžiagas: popierinius ir polietileninius maišelius, foliją, sandarias pakuotes su vožtuvu, aliuminio skardines ir statines.
Kavos popieriniame maišelyje negalima ilgai laikyti. Tokio tipo pakuotė nėra sandari, į ją lengvai patenka oro, o tai kenkia kavos pupelėms. Po kelių valandų kava praras didžiąją dalį aromato ir negalėsite atpažinti tikrojo jos skonio.
Be to, kavos negalima laikyti polietileniniame maišelyje. Pro maišelio sieneles prasiskverbianti šviesa daro žalingą poveikį kavos pupelėms, keičia jų skonį ir aromatą. Be to, kavos pupelės po skrudinimo išskiria dujas, ir jei jos negalės išeiti iš pakuotės, kava suges.
Sandariai uždarytas maišelis su vožtuvu yra labiausiai paplitusi pakuotės rūšis, kurią naudoja dideli gamintojai, stebintys savo produkto kokybę. Šio tipo pakuotė apsaugo kavą gabenant, neleidžia patekti orui ir šviesai, o perteklinės dujos pasišalina per specialų vožtuvą.
Į aliuminio skardines ir statines pakuojama tik išskirtinė aukščiausios kokybės kava. Skardinėse supakuoti mišiniai yra dar labiau apsaugoti nei maišeliuose, nes kava nepatiria fizinio poveikio kaip minkštose pakuotėse. Be to, pakuotės išvaizda atrodo pagarbiau. Kava aliuminio skardinėse yra labai brangi.
Kiekvienas mišinys turi galiojimo laiką. Paprastai jis svyruoja nuo 12 iki 24 mėnesių. Ši informacija būtinai turi būti nurodyta ant pakuotės. Data gali būti užrašyta dažais arba įspausta pačioje pakuotėje. Jei kava supakuota į tankų vakuuminį maišelį su vožtuvu arba aliuminio skardinę, gamintojas garantuoja, kad per visą galiojimo laiką kava išlaikys savo skonį ir aromatą.
Todėl jei pakuotė pažeista arba pasibaigęs galiojimo laikas, nedvejodami grąžinkite produktą pardavėjui, tokios kavos gerti nerekomenduojama. Rinkitės kavą kokybiškoje pakuotėje.
Arabica ir Robusta yra dvi labiausiai paplitusios kavos pupelių rūšys. Visuose bet kurio gamintojo mišiniuose yra tik šios dvi rūšys. Perskaitykite mūsų išsamų straipsnį šia tema.
1.Arabica rūšis sudaro apie 80-90 % kavos plantacijų. Šią kavos rūšį auginti sunkiau, ji išrankesnė oro ir geo sąlygoms. Todėl arabica yra brangesnė už robustą. Mišiniai, pagaminti iš 100 % arabikos, pasižymi ryškiu skoniu ir aromatingumu. Arabikos pupelėse yra gerokai mažiau kofeino nei robustos kavoje. Priklausomai nuo kavos veislės, aromate galima pajusti gėlių ar medaus natų. Kai kurių veislių kavoje daugiau karamelės ar vanilės natų. Arabikos kavos aromatas labai ryškus, skonis švelnus, o paruoštame gėrime dažnai jaučiama rūgštelė.
2.Robusta auginama daug mažesniais kiekiais nei arabica. Šios rūšies kava yra nereiklesnė auginimo sąlygoms, todėl ši rūšis yra pigesnė. Tačiau ji taip pat turi savų privalumų. Robustos pupelėse yra tris kartus daugiau kofeino nei arabikoje. Taigi jei mėgstate stiprią, žvalumo suteikiančią kavą, tuomet “Robusta” – kaip tik jums. Paruoštas gėrimas pasižymės tirštesne konsistencija, aukštu, tankiu grietinėlės tvirtumu ir akivaizdžiu kartumu. Skonyje dominuoja džiovintų vaisių ar riešutų natos. Kai kurių veislių kavoje dominuoja juodojo šokolado ar tabako skonis.
Yra daug kavos rūšių, priklausančių kiekvienai rūšiai. Jos auga skirtingose šalyse, skirtingose teritorijose, skirtingame klimate, skirtingame aukštyje, kalnuose ar lygumose, skirtingu metų laiku. Ir visa tai daro didelę įtaką kavos pupelių skoniui.
Dažnai kavos mėgėjai renkasi tik iš arabikos pupelių pagamintus kavos mišinius, o robustai užleidžia nekokybiško, antrarūšio produkto vietą, kuri nėra visiškai tinkama. Tikruose itališkuose mišiniuose visada naudojamas arabikos ir robustos derinys, kad būtų išgaunamas sodresnis ir gaivesnis espreso kavos skonis bei aukšta puta. Pavyzdžiui, į mišinį įdėjus tik 20 % “Robusta” pupelių, kava įgauna subalansuotą ir kreminį skonį, pašalinamas rūgštumas, gėrimas tampa sodresnis, kilnesnis ir įgauna patrauklų kremą.
Didieji pasaulio gamintojai kontroliuoja kavos pupelių kokybę kiekviename gamybos etape. Pupelės kruopščiai atrenkamos perkant žaliavą iš plantacijų. O tokie garsūs prekių ženklai kaip “Lavazza”, remdami ūkininkus, kokybę stebi net kavos uogų nokimo metu. Tada pupelės gabenamos į gamintojo gamyklą, kur dar kartą patikrinamos ir išsiunčiamos į gamybą.
Kiekvienas gamintojas turi savo unikalų receptą, pagal kurį maišoma skirtingų rūšių ir veislių kava. Kiekvienas jų turi savo skrudinimo laipsnį ir skrudinimo metodą. Būtent šios detalės yra svarbiausios gaminant mišinius. Ši informacija laikoma griežčiausioje paslaptyje, todėl ant geriausių elitinių kavos gamintojų pakuočių nerasite išsamios sudėties informacijos. Kita priežastis, kodėl gamintojas nenurodo tikslios mišinio sudėties, yra skonio pastovumas. Juk jei jums patiko tam tikras konkretaus gamintojo mišinys, kitą kartą vėl norėsite to skonio. Tačiau pupelių skonis ir surinktos kavos kiekis nėra pastovūs, todėl ekspertams tenka ieškoti išeities keičiant proporcijas arba naudojant kitų rūšių kavą, kad galiausiai gautumėte būtent tokį kavos skonį, kokio tikėjotės ir prie kokio pripratote.
Rinkdamiesi kavą savo kavos aparatui, laikykitės visų šiame straipsnyje aprašytų taisyklių. Bet kokios kavos pupelės tinka naudoti visų modelių kavos aparatuose. Pagrindinis dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį renkantis kavą kavos aparatui, yra tai, kokio skonio gėrimą norite gauti. O tai priklauso nuo mišinio pasirinkimo ir tinkamo kavos aparato nustatymo.
Turbo kavos aparatui gali tikti bet kuri parduotuvėje parduodama kava. Pagrindinė ypatybė ta, kad kavos pupeles reikia sumalti kuo smulkiau, tiesiog į dulkes. Ne kiekvienas profesionalus kavos malūnėlis gali susidoroti su tokia užduotimi, jau nekalbant apie buitinį. Rusijoje nepardavinėjama paruošta reikiamo malimo kavos. Dauguma maltos kavos mišinių tinka ruošti prancūziško spaudimo arba geizerio kavos aparatuose, tačiau ją vis tiek galite ruošti ir turbo aparatu. Jei norite pajusti tikros turkiškos kavos skonį, turėsite užsisakyti jos iš Turkijos.
Jei ką tik įžengėte į kavos pasaulį ir renkatės pirmąjį kavos mišinį, atkreipkite dėmesį į geriausius prekės ženklus, tokius kaip “Lavazza”, “Kimbo”, “Hausbrandt”, “illy”. Šių prekės ženklų kavos galima įsigyti daugelyje parduotuvių. Rinkitės mišinį iš 100 % arabikos arba su nedideliu kiekiu robustos ~80 %/20 % vidutinio skrudinimo. Pabandykite palyginti 2-3 skirtingus mišinius ir tada susidarysite įspūdį apie savo pageidavimus.
Jei jau esate ilgametis kavos gerbėjas ir turite savo mėgstamiausius mišinius, tačiau norite išbandyti ką nors naujo ir nesuklysti, tuomet atkreipkite dėmesį į sudėtį, arabikos / robustos proporcijas mišinyje, skrudinimą ir rinkitės kavą pagal panašius parametrus. Didelė tikimybė, kad ir naujoji kava jums patiks.
Tačiau taip pat raginame jus eksperimentuoti ir išbandyti įvairius mišinius. Juk kavos pasaulis yra beribis, o atrasti naujus skonius labai smagu!